Välja rätt färger och motiv på fototapeter

Fototapeter är bilder och därför är det sällan så att de består av en enda färg. Men det är ofta så att du kan ana färgteman i bilden. Ett motiv kommer också med en viss stämning som kan upplevas som en färgnyans. Här är några saker som kan vara bra att tänka på då du väljer din fototapet.

Fototapeter och färger

När fototapeter har specifika motiv som till exempel natur eller storstad kommer det att signalera en viss typ av färgskala. Om du till exempel väljer en stor bild över New York är det särskilt gråa och svarta toner som dominerar. Det här kommer att fungera eller krocka med möblerna som finns i ditt vardagsrum.

En naturbild har inslag av grönt och blått. Det kan finnas himmel såväl som vatten som reflekterar ljus. Det här betyder inte att du måste ha samma färger på soffa, matta och annan inredning. Men det är viktigt at färgtonerna stämmer överens med det som finns i rummet.

Om en naturbild har skarpa färger från blommor kan dess färger bli en fin kontrast till ett rum som annars mest går i grått, brunt eller kanske blått. Om du är osäker kan du prata med en inredningsexpert som kan det där med färger.

Håll upp bilden mot rummet

Innan du beställer fototapeter kan du hålla upp bilden mot rummet där den ska hänga. Använd din smartphone och håll upp bilden i luften i rummet. Känn nu efter. Tycker du att bilden smälter in på ett bra sätt eller är den totalt annorlunda?

Det kan vara klokt att be familjemedlemmar och vänner om råd. Låt dem se på samma bild i rummet och lyssna på deras reaktioner. Om många utbrister att det ser häftigt ut kanske det är positivt. Eller tvärtom när du vill ha en fototapet som bara ger ro och inte fungerar som en attraktion i sig själv.